09 November, 2012

:: WADAH PERDANA ::

.assalamualaikum.

here comes the video. ^__^"


this is the video that i perform for Merdeka's CountDown Night at UKM.
i forgot the lyrics dan lari tempo! omai..!! ~malu~
however, this first experience can be the good start of something. isnt it?

26 September, 2012

there's always a rainbow after the rain ♥


Whatever your cross, whatever your pain,
there will always be sunshine, after the rain.
Perhaps you may stumble, perhaps even fall,
But Allah’s always ready, To answer your call.
He knows every heartache, sees every tear,
Your sorrows may linger, throughout the night,
But suddenly vanish, in dawn’s early light.
Whatever your cross, whatever your pain,
Allah always sends rainbows after the rain. InsyaAllah
p/s : Alhamdulillah.. tolonglah jangan merajuk lagi wahai pemilik hati. sengsara dik non~ =____="
setelah 4 hari. aigoo~


07 September, 2012

my babyBoy ♥

assalamualaikum

eh? ape baby boy baby boy neh? eeuuwww~ cam geli je kan? hahaha. yup, faris pun mesti geli. hahaha.. sebelum eqa share video eqa nyanyi kat ukm haritu, i would like to present you my third lil bro. adik yg paling rajen, yg paling boleh diharap, dan yg paling rapat..
dan yg paling manja jugak. hehehe. bertuahla sape dapat jd gegirl die.. almaklumlah, skang single.. tp, faris ni mmg best! ^__^ heee~
enjoy da video naaa.. =)


eqa tak dapat lagi vdeo and gambar dr pemilikkameraDsLR. =P
so, nanti ea..

18 August, 2012

.Salam Lebaran

.assalamualaikum.



Mungkin hanya mengambil sedikit kesempatan untuk mengucapkan SALAM AIDILFITRI buat semua kengkawan kat alam maya ni. Mohon seribu kemaafan andai terkasar bahasa, tersilap bicara, terlebih kata dan segalanya. 

Sebagai seorang blogger: 
Eqa memohon maaf andai ada pendapat serta segala isi kandungan blog yang menyinggung dan menyentuh isi perut semua yang membaca. 
Segala yang tertulis adalah secara spontan dalam otak pemikiran ni dan tak ada skrip.
huhuhu

LotsaLove, 
eqaira


p/s : hanya seorang hamba Allah, yg eqa tak maafkan. sorry that i cant forgive you. entah sampai bila. sekian.

03 August, 2012

.kekuatan Jiwa & Raga

assalamualaikum

inilah dua hamba Allah, pengarang jantung buah hati beta. ya, si comel kecil itu bukan anak beta, walaupun dia sering tershashul panggil beta dengan panggilan "mama". dia adalah satu-satunya adik perempuan beta yang paling beta sayangi dalam dunia ni. dan di sebelah adik beta pula, adalah pemilik hati beta..
yang sering dirindui

beta sayang keduanya. sayang sangat-sangat. penawar duka hati beta. dan yang sering membuat beta menangis tanpa sebab.. kasih sayang mereka pada beta......syukur pada Allah... Alhamdulillah

25 July, 2012

Second Praktikum

assalamualaikum

heylo fella! i'm now doing my second practicum at Sekolah Kebangsaan Sungai Ramal Dalam, Kajang. so far, there's no trouble bothering me. Alhamdulillah....

To be a Good Teacher, Cikgu Eqa
InsyaAllah ^__^
garang tak?garang tak? heee~ >=P

24 July, 2012

2nd place. IPIS Got Talent

assalamualaikum


a few weeks ago, there have been held an English's Week. for those who are working with goverment, especially teachers are very common with these thing. usually, in a year, there will be have "Budi Bahasa Budaya Kita's Week", "Mathematic's Week" and etc. same goes to Institut Pendidikan Guru (IPG) that will be produce a degree teachers for all school in Malaysia. it is made for us to be prepare with school environment that will be faced after graduate. 

for this English's Week, i had participate in IPIS Got Talent Competition. Sounds like American@Britain Got Talent isn't it? yup, the idea are surely comes from there. =)
Alhamdulillah, i have been selected to go for final. i sing "The Power of Love"'s song by Celine Dion i went to Final and i got 2nd Place for this competition. Alhamdulillah.


what are people usually think when we participate singing competition? seek for popularity? wanna be famous? from unknown, to be known?
but that all wasn't my intention. why I join this singing competition just to challenge myself to be in front of the people. to be honest, i had lost myself when i went to IPG with no reason. i don't know why. I am wasn't like this when i was studying at MRSM, Convent and even tho when i went to PLKN. so, i grab this chance and dont listen to others. because others might be wanna see you fall. I rise myself, not for popularity, NOT to be known or faymes. but, to be a GOOD Teacher. InsyaAllah. ^__^ 


GengMerahMakNgah:KauMampu? my friends, they are also my classmate and my housemate. thanx for the support! 
up there : NadNadz,DayangZiera,Jeyna,Eqaira,CatreezKathy
not in the Picture : Sabrina, Asma',Huda&Miza

mucha Gracias for support me frens! Love ya!

p/s : i hope, you'll not yell "Oh My English!" to this entry. ya i know, my engliSh wasn't that good enuff. but, i do learn and i dont mind to learn from my mistake ^__^

Seven. A Moment to Remember

assalamualaikum

7 Julai 2012
Alhamdulillah. thats all i can say. the pictures might tell you the story

 the naughtyStubborn child that they ever have! haha

 lalalala~ apa lah yg dirundingkan tu? =P

this is a very simple ceremony. sangat simple! hahaha. 
takde pelamin, takde makeUp2, takde baju Blink2. 

Alhamdulillah, everything went well. terima kasih Allah, kerana mempermudahkan urusan kami pada hari tersebut. terima kasih juga kepada mr.MineHeart yang always be myHero that doesnt afraid, of my abah. hahaha.. adore with his bravery!

<- semoga anda akan terus tabah. kerana anda akan dapat bakal isteri yang garang! Muahahaha!!
(ade gaya mcm queen control x? =p )

05 July, 2012

A day with Love. tenkiu Allah

assalamualaikum

tatkala jejari eqa menari, mata eqa kejap tertutup dan kejap terbuka. sangat letih rasanya [tentu si Dia lagi letih =( ] but, i wanna share this happiness and this grateful. Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana memberi kesempatan kepada kami berdua melayarkan bahtera kasih dan berpeluang buka puasa bersama-sama buat pertama kalinya. Alhamdulillah. Alhamdulillah. people usually say, Picture Speak a Thousand Words. so, i left here 2 pictures. huhu. i'm soo tired. 

 my "aci" yang manja. hikhikhik =P

birthday present. bulan January punya hadiah.
i got a new teddy bear! and a book, that have his handwriting for me
his wishes and prays towards me and our relationship
also....our picture! i'm touched
Ya Allah, kekalkanlah jodoh kami hingga ke Syurga
Till Jannah,Ya Allah, Sabahudin & Shafiqah
InsyaAllah..Aminnnnn

03 July, 2012

kau tak pernah kenal siapa aku

assalamualaikum

katalah aku, kejilah aku.. aku akan berdiam
pekik padaku, sumpah padaku.. tetap akan aku berdiam

sakitnya aku, pedihnya aku.. tidak mungkin kau tau
biarlah aku terus memendam rasa, menahan perasaan ini hingga ke akhir hayatku

takdir telah menentukan nasibku yang sebegini rupa
dan aku redha

tidak perlu kau tau semua cerita hidupku
tak perlu kau tau semua tentang diriku

jadinya aku sebegini, tak mungkin tau tahu kau antara puncanya
tak mungkin kau sedar kerana kau tak pernah memahami

semuanya telah terlambat untuk kau sesali
kau tidak kenal siapa aku
dan tidak pernah akan kenal siapa diriku

malam berteman sepi, cahaya bintang tiada lagi
tiada bulan menerangi hari-hari sunyi
tinggalkah aku sendiri, mengenang nasib diri
namun aku masih teguh berdiri, menjaga dan melindungi sekeping hati ini

biarpun tiada siapa yang mengerti
biarpun tiada siapa yang peduli
aku akan tetap menanti
sehingga dia membawa aku pergi
memberi kehidupan yang lebih bererti, lebih menghargai dan disayangi

ape nie? masterpiece?? hahaha. eqa jumpa dalam belog lama. sajak la kali. =P bila jugaklah eqa buat ni. ish3... hehehe

i have got butterflies in my stomach

assalamualaikum

4 days left! Ya Allah, nervous~ nervous~. i dont know what will actually happen. decision are not made yet. so, guess.. the only thing that i can do is pray to Allah, by hoping that everything will went well at that day. and give him some moral support. insyaAllah~ 

oh my.. i wondering what will happen on this Saturday? readers, please pray for me. please. please. i'm nervous and also afraid. this might be the start for something new? insyaAllah. pray for me kay? 
days left!
hopes, everything will went well. insyaAllah. Amin =)

02 July, 2012

Sticker Album for MyLittleDarl (Tasya)

assalamualaikum

lama eqa tak update belog kan? um~ eqa tau, ada yang menantikan kisah eqa pi KAGUM di Perlis haritu. entry dah siap, tapi cable transfer eqa tertinggal kat umah. nnt eqa publish kay? so, ape citer kiter harini ye? ^__^

untuk pengetahuan semua, sama macam bebudak yang lain.. buahHatiPengarangJantung eqa yg kecik ni pun tak terkecuali untuk mempunyai minat terhadap Pelekat @ Sticker. mmg banyak sangat beli sticker untuk Tasya. tapi, setiap kali beli tu lah, ntah mane-mane die letak. last-last, buat buang je. sayanglah kan? eqa pun kumpul sticker jugak sebenarnya. dr sekolah menengah lagi. tapi eqa sorok sticker album eqa yg uzur tu kat dalam almari. sorok dalam-dalam, kang bebudak ni main buang. hehehe =P

abah pun naik jemu nak belikan tasya sticker sbb penghujung riwayat sticker tu, mesti dalam tong sampah. so, eqa cadang nak beli sticker album untuk tasya. unfortunately, tak jumpe dah wei sticker album zaman kiter2 dlu. skang ni, orang bagi sticker suh lekat kat karekter story book. tak syok la! tak leh tukar-tukar ngan kengkawan, jual-jual and susun-susun sticker dalam album kan? eh?? pelik ke? haaa.. korang tak merasa zaman ni ea? zaman jual sticker, zaman tempah kat nama siap dengan katalog kartun-kartun macam sailormoon, dragon ball and paling feymes time tu, hindustan (shah rukh khan, salman khan, aamir khan).. hahaha.. terimbau kan? tapi, perasan tak yg eqa dah melalut? hahahaha...

so, tak jumpa album? eqa sendiri buat album untuk tasya.
alhamdulillah, seharian buat album ni, siap akhirnya.. ^__^
alhamdulillah, siap. muka lesu dan penat. seharian mengadap mende ni di kelas
minum air mineral ngan coklat je. oh~ sangat lapar >__<""

Along  ♥ Tasya

D.I.Y Sticker Album by eqaira

Alhamdulillah.. ^__^

30 May, 2012

Memories. Sayonara!


I have to say that you're no longer my priority. Memories remain in you.. 
Goodbye naa..

after 5 years.hidup segan mati tak mahu
"selagi kau bisa bertahan" 
.

23 May, 2012

♥ Perak's next in throne ♥

Daulat Tuanku!


 


One Happy Family at HomePalace!













omei omei kan bakal pewaris tahta Negeri Perak Darul Ridzuan ni? hee~

♥ PERAK

20 May, 2012

# Tahukah Anda? #

assalamualaikum

Doa duduk antara Sujud yang kita selalu baca laju-laju tu..
Tahukah anda maksudnya??


Rabbighfirli 
(Tuhanku, ampuni aku)
Warhamni 
(sayangi aku)
Wajburnii 
(Tutuplah aib-aibku)
Warfa’nii 
(Angkatlah darjatku)
Warzuqnii 
(Berilah aku rezeki)
Wahdinii 
(Berilah aku petunjuk)
Wa’Aafinii 
(Sihatkan aku)
Wa’fuannii 
(Maafkan aku)  


Subhanallah
♥ Sharing is Caring 

♥ Moon Prism Power ~ Make Up! ♥


#Santai Sunday#

♥ SomeThing Special ♥



it's about 1 month few days more. #berdebar-debar# >__<"

09 May, 2012

The Power of Love

assalamualaikum
hye fella! i'm at my class now. its study week, but lecturer wanna make a class. do some revision before  exam, next week. *sigh* its already two days, but i still didnt open any books for exam preparation.. all i do is.. listening to music.. listening to music and listening to music.... hhhmmm.. what for???  jeng jeng jeng.. (^___^)"

as you can see, my mp3 is my bestfren now. i kept listening to the song, "The Power of Love" by Celine Dion, over and over again. acely, i had been given a "Hero" song by Mariah Carey. but..... it seems like, difficult for me to get the melody.. else, i'll try "Rolling in The Deep" by Adele. hehehe.. wish me luck! (^__^)
.

07 May, 2012

:: A Queen and her Two Sweet Pwincess ::

assalamualaikum

hari sabtu yg lepas, 5 Mei.. eqa pi majlis perkahwinan kawan sekolah rendah eqa, Ezzatie.. yup, sebaya ngan eqa, dah kawen dah.. iSh, bile pulak tyme eqa ni?? hehehe.. Alkisahnya, cadang nak pi ngan sume geng sekolah.. alih2, eqa sorang je available.. eqa pun ajaklah mama ngan tasya temankan eqa..
mama cakap, mama tak berkenan sangat tengok eqa pkai tudung senget2 (yg mana dah jd trademark eqa.hehehe). dan mama suh eqa pakai tudung die. mama cakap, sesuai sangat ngan eqa dan lagi elok dr pakai tudung senget2.. yeke?? hurrrrmmmmm~ what do you think, fella?

 finally dapat balik rumah dan jumpa my little darling!! \(^__^)/

inilah kesemuanya perempuan yang ada dalam keluarga PuadSarimah

on da way balik Bangi semalam, mama call. eqa tanya mama, tasya mana? mama cakap, tasya dah tido. nanges sampai tertido. eqa tanya, kenapa? mama cakap, tasya nanges-nanges, "nak Along~ nak Along~" sampailah tertido.. alahai adikku sayang.. sebak rasanya dengar mama citer.. cepat-cepat habis exam, nak balik umah please~ T___T

23 April, 2012

Ragam di Padang : Micro Teaching Olahraga

assalamualaikum

Teaser la Konon! =P
wah! rajin betul eqa update belog kan? mcm dah xde keje jeee... hehehe... xpela, update belog pun boleh jadi satu cara untuk melepaskan tekanan dengan cara yang positif kan? xde ganggu orang pun kan~ heee.. eqa nak melepaskan penat lelah membantu kawan-kawan melaksanakan MicroTeaching Olahraga tadi. mane taknye, seawal pukul 3 petang, semua kena ada kat padang. bayangkan, terik tak teriknya masa tu. sabor jela~ so, inilah dia ragam eqa dan kawan-kawan ; farah dan dayang semasa di padang tadi. Selamat Menonton! Heeee~

Amaran : Sila Abaikan Minah Tudung Indon yang muke mmg sebijik dah mcm Orang Indon -_____-" dan Minah di Tengah yang Tudung Senget. yang tepi lagi satu, memang kekal cun. Sila Abaikan Jugak Muka yang Burn. Sekian. >___<"

video
hahaha.. macam-macam kan kitorang ni? ni baru sikit gelagat guru pemulihan..sentiasa ceria! very different dengan guru Matematik, guru Bahasa Melayu dan lain-lain. yela, anak murid kami kan special. pendekatan yang digunakan untuk mengajar pun special. kena ceria, kena penuh dengan kasih sayang. semoga kami dapat menjadi guru yang baik. InsyaAllah. Amin...

 Ceria Selalu, barulah Awet Muda. Fewwiiitttt~ 

We Are Remedial Education Teachers Gonna Be. InsyaAllah

My Favourite Name : Alisha

assalamualaikum

eqa kongsikan kepada semua, fevret name eqa : Alisha. 
oh! mungkin juga nama anak nanti?hehehe
 lagipun, maksudnya elok jugak. Dilindungi Tuhan (Allah). InsyaAllah =)
size kecik dibesarkan. : gambar pecah. huhu
ade story ke disebalik nama nie? of course la ade kan~ it's a STORY. bukan HISTORY. mende yang lepas, usah dikenang. yang negatif, harus dibuang. kalau tak, sampai bila-bila pun you will have a narrow minded. ciyes, kadang-kadang, malas nak layan.. iye kan aje.. =)
so, what's the STORY behind this name. i guess, let it be a secret. secret between me and him. eqa belajar untuk : Tak Semua Cerita Kita Kongsi dengan Semua Orang. maybe it's bcoz, ade sesetengah mulut, tak reti duduk diam, perli tak semena-mena. ape-ape pun, dah jadi sesuatu, baru eqa story2 kay. InsyaAllah.. Peace! 

Packed Schedule

assalamualaikum

aktiviti seharian Cikgu Shafiqah sangat busy ye akhir-akhir ni. eqa dan kengkawan baru je habis Praktikum. a week after, no weekend for us (sadis tak dapat balik umah T___T). sebab kitorang kena attend Seminar Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM). antara busy tak busy jugak la hidup dengan urusan duniawi ni. 
check it out!! ^__^


24 April - 25 April (Selasa - Rabu)
Sukantara / Saringan / Separuh Akhir Kejohanan Olahraga Tahunan
ajk acara Lompat Jauh & Hakim Penamat

27 April (Jumaat)
Seminar Bina Insan Guru (BIG)

28 April (Sabtu)
exam Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia (KOAM)
again! tak dapat balik umah! =(

30 April (Isnin) 
Bench Marking PISMP SEM 5 Ambilan Jan 2010

2 Mei (Rabu) 
Raptai Kejohanan Olahraga Tahunan

3 Mei (Khamis)
Kejohanan Olahraga Tahunan IPG Kampus Pendidikan Islam
Hakim Penamat & MCee. InsyaAllah =D

7 - 12 Mei (Week Days)
Study Week Please! T__T

15 Mei (Selasa)
EDU 3106 - Budaya dan Pembelajaran
16 Mei (Rabu)
PKP 3110 - Kaedah Pengajaran Pemulihan Matematik 
22 Mei (Selasa)
PKP 3111 - Isu dan Trenda dalam Pendidikan Pemulihan
23 Mei (Rabu)
BMM 3103 - Pentaksiran Bahasa Melayu Sekolah Rendah
24 Mei (Khamis)
MTE 3109 - Perancangan dan Pengajaran Matematik

semua ini di selang seli dengan assignment yang tak pernah sudah selagi tak exam dan Micro Teaching..huhuhu..Cabaran Bakal Pendidik.. Bakal Guru..Demi Allah dan anak bangsa..InsyaAllah

22 April, 2012

.Demam! T___T

assalamualaikum

hye semua. eqa demam harini. tapi malam semalam lagi teruk. huhuhu
eqa tak suke demam sbb eqa tak suke makan ubat! tak suke =(
tapi, pagi tadi.. eqa terpaksa jugak telan ubat sbb ade seminar KOAM. kepala eqa sangatlah berdenyut-denyut. tekak pun rase tak sedap. ni nanges-nanges ni, kene jugak ceceme ni kang.. Alhamdulillah, si "Dia" layan eqa dengan sangat baik.. ni la advantage nye kalo demam.. bleyh manje-manje sket.. hehehe =P amboi-amboi kenmain lagi kan? tak padan dengan sakit! iSh~ =P

btw, eqa nanges, bukanlah sbb demam ni (tp ade sketla nanges sbb demam.ehe). tapi sebab eqa rindu tasya. rindu sangat! rindu nak ngendeng2 ngan tasya. kalo eqa demam, bolehlah manje2 ngan tasya jugak. boleh baring atas riba tasya. boleh buli tasya suh amik air kalau haus. oPS! hehehe.. ciyesly, i miss my little darling so much!! sebulan lebey dah tak balik ni. macam-macam pulak agenda kat maktab ni. hukhukhuk.. 

dan macam-macam pulak nak get ready agenda kt rumah.
eh? ape nie? ha? hahahahaha.. =P

doakan eqa cepat sembuh ye readers. arigatou ^__^

p/s : blog ni tukar wajah. masih under construction lagi beno nyeee.. =)

16 March, 2012

. Kisah 3 Hari

assalamualaikum

ini kisah yang berlaku pada eqa selama 3 hari ni. ya, badan eqa masih menggeletar semasa menaip entry ni walaupun telah berjumpa doktor..huhuhu

al kisahnya, kalau tak silap, ia berlaku pd hari rabu. ntah knp mood eqa tak brp baik pada hari tersebut. masa eqa baring-baring atas katil. diri eqa diselubungi rasa takut. sangat takut. tahu apa yg eqa takutkan? eqa takut mati. eqa mengarut? taaakkk.. ni apa yang eqa rasa. mgkin juga susulan kejadian yang berlaku akhir-akhir ni (eqa tak ber-kudrat nak ceita. sory)

jadi, tiba-tiba eqa rasa takut. eqa rasa, eqa bakal menghadapi saat-saat itu. dan sesungguhnya eqa tak bersedia. eqa mula menangis dan terus menangis. masa tu jugak, eqa tak dapat call si dia. eqa menangis dan menangis ketakutan. kawan-kawan, eqa sedar mungkin eqa banyak dosa. maka, eqa mahu terus diberi peluang untuk hidup bagi eqa perbaiki diri eqa, untuk menjadi insan yang solehah. 

eqa mula mencari teman untuk berbicara. org pertama yang eqa cerita adalah pd junior eqa (bakal ustaz, insyaAllah). saling tukar pendapat dan mendapatkan nasihat. namun, diri eqa masih tidak tenang.. sehinggalah semalam. sepanjang hari eqa menangis. eqa solat, eqa doa, eqa minta pada Allah, panjangkan umur eqa. eqa sangat tak bersedia. eqa betul-betul takut. paling kasihan pada si dia. sbb eqa selalu call si dia. dan si dia bersabar mendengar dan ada untuk eqa. sampai malam, ramai jugak yang eqa ceritakan tentang apa yang eqa rasa. eqa minta, mereka doakan, supaya eqa dipanjang umur dan supaya eqa tenang. semua menasihati eqa untuk tidak fikir bukan-bukan. tapi, eqa takut... selepas cerita pada kawan baik eqa, Alhamdulillah, eqa perasaan tidak selesa itu semakin jauh. dan eqa tidur, walaupun tak lena sangat sbb aswad berdengkur -____-"

pagi tadi, tubuh eqa masih menggeletar dan prasaan tu datang kembali. Ya Allah, kenapa dengan eqa ni? eqa berdoa kpd Allah. sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dan Maha Mendengar. si dia juga, masih bersabar dan sentiasa ambil berat akan diri ini. sehinggalah, eqa chatting dengan seorang kawan eqa. eqa cerita pada dia tentang apa yang eqa rasa. eqa bgtau pd dia, "akak nak tengok tanda2 org yang bakal ..... tapi akak takut".. dan dia tolong tengokkan untuk eqa. siap kasi link. lagi eqa takut, ada tandanya, iaitu pada 100 hari, seluruh badan bergetar.. Ya Allah! dapat tak korang semua rasa apa yang eqa rasa? eqa betul-betul takut. tapi, kawan eqa suruh eqa buat pemeriksaan pada doktor dulu...

dan eqa pun pergi ke Hospital. nasiblah doktor perempuan. eqa nak bgtau dia, badan eqa menggeletar..tapi, suara eqa yang menggeletar..

doktor : kenapa nie? kenapa suara awak menggeletar??
eqa : (menangis).. jap jap.. fuhhhh~
doktor : awak ade masalah? takpe awak cerita dulu apa masalah awak
eqa : (eqa pun cerita badan eqa menggeletar dah 2 hari. mula start jadi masa eqa tetiba teringatkan pasal mati. eqa demam jugak )
doktor : awak demam, dan awak rsa macam nak mati??
eqa : tak doktor, bukan saya rasa macam nak mati.. tapi, perasaan saya. saya terasa seperti saya bakal.....
doktor : kalau mcmtu, ini tindak balas biasa sbb awak takut.. bla...bla..bla..

eqa ringkaskan cerita, eqa bgtau dia tentang senior eqa yang maut akibat terlibat dalam kemalangan jalan raya. dan mungkin eqa terlalu memikirkan. mungkin juga, eqa meletakkan diri eqa pada tempat arwah dan eqa merasakan bagaimana perasaannya itu. adakah eqa keterlaluan? dan eqa sedar, diri eqa banyak dosa. eqa sangat takut dan sangat tidak bersedia andai sudah tiba masa eqa..

doktor suruh eqa buat pemeriksaan darah dan tekanan darah. Alhamdulillah, eqa okay je. takde masalah. dan dia kata, eqa kena cari penyelesaian sndri, mengatasi rasa takut eqa tu. malah, doktor jugak suruh eqa kembali ke hospital jika eqa masih berkeadaan begitu dan akan dirujuk pada kaunseling..

kawan-kawan dan para pembaca,

keterlaluankah eqa? apa yang patut eqa lakukan? adakah sudah tiba masa eqa? kawan baik eqa bagi nasihat, yang ini semua kerja Allah, kita takkan pernah tau. tapi......kenapa eqa rasa mcmni? mungkin Allah nak menyedarkan eqa kan? tapi, masih berpeluangkah untuk menjadi seorang guru, seorang isteri dan seorang ibu kelak? eqa berdoa, kepada Allah. ya, eqa ingat Allah, eqa solat, eqa mengaji. eqa nak jadi lebih baik. eqa nak diberi peluang T____T

kawan-kawan dan para pembaca,
doakan eqa ye? doakan eqa panjang umur beserta kesihatan yang baik ye? eqa nak diberi peluang untuk berubah. eqa nak jadi cikgu, eqa nak jd isteri dan ibu. eqa nak jadi hamba yang solehah. eqa minta, semua doakan eqa ye.
Alhamdulillah, rasa takut agak berkurang. cuma, badan eqa masih menggeletar. mungkin sbb eqa tak makan tengahhari tadi dan muntah. eqa harap semua mendoakan eqa. ini luahan hati eqa. 

thanx for reading dan terima kasih kerana mendoakan yang baik buat eqa
hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian

Waallahualam


03 March, 2012

.CAPIKA

assalamualaikum
its from my creative fren, Zareha a.k.a XarXar
she and her fiance called me CAPIKA
aiiiippp.. tak capik ea! -____-"

Makasi dear Fren..

LotsaLove,
eqaira

.Seminar Jejak Budaya


assalamualaikum
Khamis yg lepas telah dijalankan Pembentangan Kajian Lapangan "Jejak Budaya" bagi Subjek Budaya dan Pembelajaran. Semua pelajar Semeter 5 terlibat dalam menjayakan Kajian Lapangan dan Seminar Jejak Budaya ini. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar. eqa juga berjaya tampil ke hadapan dan berucap tanpa pengsan.. >__<"

this few weeks mmg busy sangat-sangat. ade org kata, menjadi seorang guru itu sangat senang kan? TAPI, untuk mempersiapkan diri bagi menjadi seorang guru, ain't that easy. lagi-lagi menjadi seorang bakal Guru Pemulihan dan Matematik. eqa nak update belog nie, tapi... tunggu la ea.. minggu depan bakal busy jugak dengan micro teaching. wiSh me all da beSh! kay? thanx =)

Minggu lepas+Minggu ni
Seminar Metodologi Kajian 
Bengkel Pembinaan Bahan Bantu Mengajar
RPH for MTE 3109 and MTE 3110
BBB for Micro Teaching (Suddenly delayed for next week!)
Seminar Jejak Budaya

insyaAllah, minggu lagi satu eqa update. sebab cuti penggal! yeay! eqa kn bakal cikgu, cuti lah, kan? but then, rse kene buat tusyen utk adik2 nie. for aswad and tasya. Ayah dan Kakak, punyalah cikgu, sayanglah kalau tak ajar adik-adik kan? insyaAllah.. siapkan semua assignment ni semua dan buat plan for this budak-budak. ^__^- and prepare for PRAKTIKUM. oh my! excited but nervous too! its for one Month.. Good Luck Cikgu Shafiqah! yeay!
Selaku Pembentang Ke-3. eqa tak FOTOGENIK!
sekian T__T
LotsaLove,
eqaira

23 February, 2012

.smile =)



assalamualaikum

Walau sebanyak manapun kesibukan melanda, 
sebanyak manapun kesedihan mendakap, 
selaut manapun hujanan air mata melimpah, 
bahagiakan diri kita dengan SENYUMAN.

One of the things that Rasulullah s.a.w always did was smiling
.
.

yes, S.M.I.L.E 


♥ Sharing is Caring ^__^♥


hides your feeling with smile
even you're sad, hurt
just SMILE
it can cure your pain. insyaAllah

no promises. but it's worth to try
(especially when seeing people smiling back at you ^____^)

lotsaLove,
eqaira

22 February, 2012

.eqa rindu dia ='(

betapa eqa sangat rindu kat budak manja nie T____T
dah berapa minggu dah tak balik umah. 
rindu. rindu. 

Mencintaimu



Apabila kita mencintai seseorang kerana Allah,
 kita akan mendekatkan dirinya kepada Allah. 
Kita juga mahu dirinya mendekatkan diri kita kepada Allah. 

Segala salah silap ditegur demi mendapat keredhaan Allah. 
Bukan membiarkan dirinya hanyut dan leka dalam nikmat dunia. 

♥ Sharing is Caring 


kadang-kadang ada yang merasakan pasangannya seperti terlalu memaksa
sedangkan, dia mahu menolong
bukankah kamu bakal menjadi imamnya? she's caring. lucky you!
jangan merasa terbeban. sebaliknya, bersyukurlah
Allah menyayangimu
begitu juga, si dia
Alhamdulillah. terimalah, baik juga buat dirimu. bekalan akhirat

Kenangan Kelas Seni dalam Pendidikan (WAJ 3107)



.assalamualaikum.

mari sama-sama kita saksikan gelagat "ZeroSixian"
oh ye. better tekan silent kat atas bahagian kiri dulu spy lagu stop
^____^


video

yup! kalau bab nyanyi, warga ZeroSixian mmg sangat happening
asalkan bukan dengar lecture
kalo main-main, memang kitorang la nombor satu
main sambil belajar ok? Hands-On Experience, ecewah!

video
The Making of...... every week we learn new things, knowledge ^__^
macam-macam gelagat kan? 
(abaikan budak tudung PINK tu! HAHAHA)

video
last but not least,
this is our SdP lecturer, Encik Fadzil
selalu sangatlah kitorang merayu mintak die menyanyi
start die menyanyi, semua senyap 
melting la tu! hahaha

eqa pun suke lelaki boleh nyanyi. boleh berduet bersama
since eqa pun membesar dengan karaoke! (memandai je.. hahaha)
eh? tak percaya? see this...

video
at my house, satu bas singgah rumah before balik maktab
daripada Perkhemahan Manik Kayu (Pengakap)
yg nyanyi tu hemsem kan? iyalah, mmg die lah yg paling hemsem di IPG!
hehehe.. =P

nak dengar eqa nyanyi? sila datang rumah! hahaha
stakat nie, eqa paling suka suara faris (adik eqa sndri). suara die best!
tengok kakak lah kan! bluuueeerrrrkkkk~ sila muntah! HAHAHA

19 February, 2012

Self-Home-Cook #1

assalamualaikum

Inilah makanan tengahari warga d'villa harini
sambal sotong dan sayur kangkung: air tangan Angah dan Khaty
sayur campur : air tangan Mardhiyah

dan 


ayam masak sambal hitam/kicap : air tangan eqa. yeay! \(^__^)/

simple je. kami-kami je makan
Alhamdulillah =)

24 January, 2012

Be a Man ^___^

.assalamualaikum.

here's a thing that i wanna share with you guys
Be a Man
Dont approach HER
Approach he WALI

------------the Heart Story------------

I remember about the first time i'm gonna meet him. it's all happen at his place, Sabah. but i'm not come there by myself. can I it call as a fate? because.....

suddenly, one of my classmate got a call from IPG Keningau while we having a class. they were asking about our plan to Sabah. yup, we had plan the trip on 2010, but not Sabah. Sabah was in our second plan. first plan was Indonesia. and we should had been to Pulau Tioman if not because of the Tsunami happened in Japan. after we got that call, tickets are available. we have to find sponsors and doing all thing that should been done in just about 2 or 3 weeks

10 april 2011, we met. 
with my father's permission after he call him
I can't tell you, how I feel at that time. 
I can't describe it. so much feeling, mixed feeling
Alhamdulillah. I felt grateful. 
I never thought that me and him would meet each other
we are separated by the South China Sea
talk, walk, snap!, talk, walk, talk, walk
we just spend only for 6 hours together T____T

if i'm not mistaken, about 3 or 4 month after, my father have some work with his friends at Sabah. what a coincidence huh? i told him about it and he said, okay and he will call my father. did this guy dont have a scared feeling? my father is a Counselor but usually, my boyfriends are scared to come to my house, or met my father. >__<"
He's a Counselor. Fierce but Kind-Hearted.
Not Easy to win his Heart
one day before my father come home. they meet! he dont even tell me that he had call my father and fetch my father with his friend go to place around KK. i'm really worried at that time. he didnt even pick up my phone during that time! but everything went well. they are having a good time. i knew it when he answer my call while driving and i hear my father's voice behind him, in car. proud of him. yes, I do plan for them to meet each other. in the other hand, I want my Japan's souvenier from him. =)

and last month, he come to my house
meet me and my family
don't misunderstand, he come by himself okay
hehehe


what happen? I will tell you the story, someday
insyaAllah, if God give wills for me to do so